Odporúčaný článok

Presun Riešky výletu - Ahojte, milí riešitelia! Veríme, že rovnako ako my s tešíte na výlet, ktorý mal byť už túto nedeľu. Bohužiaľ z dôvodu predpokladaného nepriaznivého počasia sme sa rozhodli výlet o týždeň … Prejsť na článok

×

Ahojte Ušiaci,


pomaly sa nám rozbieha jubilejný 25. ročník Riešok. Zadania 1. kola zimnej série 2022/23 nájdete pod záložkou Zadania alebo tu. Termín kola je vo štvrtok 06.10.2022 a aj zvyšné termíny tento rok budú vo štvrtok. Než sa však pustíte do rátania čerstvých príkladov, radi by sme Vás upozornili na zmeny v pravidlách pre tento rok.


Prvou a najvýraznejšou zmenou je zrušenie prémií. Pripraviť prémiu, ktorá by zodpovedala našim predstavám, bolo dlhodobo náročné. Miesto zníženia ich kvality sme sa rozhodli, že bude lepšie vynechať ich úplne a presunúť naše úsilie do zvyšných príkladov.


Po novom tiež nebudeme uznávať naprogramované riešenia. Naše príklady sme vždy pripravovali tak, aby sa dali vyriešiť aj bez využitia výpočtovej techniky. Veríme, že týmto podporíme práve riešenia, ktoré nájdu pekný matematický postup.


V podobnom duchu by sme radi upozornili aj na riešenia, ktoré skúšajú možnosti pomocou počítača (napríklad Excel, vlastný program, …). Počítač dokáže vypísať a otestovať stovky, či tisíce možností, no naši opravovatelia sú len ľudia. Ak nedokážu riešenie kvôli množstvu vypísaných možností skontrolovať, neudelia zaň veľa bodov. Samozrejme nemusíte sa báť skúšať aj naďalej, len s mierou. Podobne ako na naše príklady netreba počítač, netreba na ne ani neúmerne veľa skúšania.


Celé pravidlá nájdete tu. Odporúčame prečítať si ich raz celé pred tým, ako začnete počítať.


Veľa šťastia pri riešení!
Vaši vedúci

Komentáre (0)

  • Žiadne komentáre

Pridaj komentár

Pridať komentár môžeš iba keď si prihlásený!

Prihlásiť sa