Zadania 2. kola
Vážení diváci, vítame vás pri druhej časti našej kuchárskej šou, Variešky! Dnes sa opäť stretneme s troma zo štyroch súťažiacich z predchádzajúcej časti. Nie je ním nik iný, ako Jakub Kuchár, Chlochlochlo a nakoniec Šálka. Počas dnešnej epizódy sa naši súťažiaci pokúsia navariť čo najlepší hlavný chod. Tak nestrácajme čas a začnime variť!
Tentoraz začíname u Šálku. Vyzerá to tak, že si si už prichystal suroviny. Akú pochúťku od teba dnes môžeme čakať?
“Pre túto príležitosť som si prichystal môj obľúbený recept - sú to špagety s klobáskami a syrom, zapečené spoločne v jednej Šálke. Je jednoduchý, ale veľmi efektný.”
Tentoraz začíname u Šálku. Vyzerá to tak, že si si už prichystal suroviny. Akú pochúťku od teba dnes môžeme čakať?
“Pre túto príležitosť som si prichystal môj obľúbený recept - sú to špagety s klobáskami a syrom, zapečené spoločne v jednej Šálke. Je jednoduchý, ale veľmi efektný.”
1. príklad
Kategórie:
5
“Najskôr musím špagety uvariť, pretože v rúre by sa nespravili dobre. Kým sa cestoviny varia, môžem klobásky nakrájať na kolieska a trochu upražiť, aby boli na konci poriadne šťavnaté.”
To znie veľmi dobre. Odkiaľ máš tento recept, ak sa môžem spýtať?
“Neviem presne. Pred pár rokmi som ho našiel niekde na internete, ale odvtedy som si ho niekoľkokrát mierne upravil.”
To znie veľmi dobre. Odkiaľ máš tento recept, ak sa môžem spýtať?
“Neviem presne. Pred pár rokmi som ho našiel niekde na internete, ale odvtedy som si ho niekoľkokrát mierne upravil.”
2. príklad
Kategórie:
5
6
Poznámka: Značenie n! znamená súčin všetkých čísel od 1 po n. Napríklad: 4! = 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1=24
Mmmm, ako to tu príjemne rozvoniava. Predpokladám, že to budú tie klobásky.
“Súhlasím. Voňajú výborne. A keď ich upečiem so špagetami a syrom, budú zároveň chrumkavé aj šťavnaté.”
A čo syr? Nemal do receptu ísť ešte syr?
“Ten posypeme na vrch šálky do ktorej vložíme špagety a klobásky. Teraz idem túto zmes rozdeliť do šálok a potom to stačí už len upiecť.”
3. príklad
Kategórie:
5
6
7
- Priemerná hmotnosť troch najťažších šálok je práve hmotnosťou jednej z nich.
- Priemerná hmotnosť štyroch najťažších šálok je práve hmotnosťou jednej z nich.
- Priemerná hmotnosť všetkých piatich šálok je práve hmotnosť jednej z nich.
- Druhá najťažšia šálka váži o 16 gramov viac ako druhá najľahšia z nich.
To už je hotové?
“Áno. Hovoril som, že je to jednoduchý recept.”
To teda. Ale výsledok vyzerá veľmi chutne.
“Ďakujem. Dúfam len, že bude chutiť porotcom.”
Samozrejme. Veľa šťastia pri vyhodnotení.
“Áno. Hovoril som, že je to jednoduchý recept.”
To teda. Ale výsledok vyzerá veľmi chutne.
“Ďakujem. Dúfam len, že bude chutiť porotcom.”
Samozrejme. Veľa šťastia pri vyhodnotení.
Následne sa poberieme za Chlochlochlom. Chlochlochlo, ako si na tom s varením?
“Ešťe som ňezačalo. Premíšlalo som, akí smrťelňícki recept uvarím, abi ho mohli porotcovja ochutnať a prežiť to. Od začjatku vesmíra však varím iba ňemisliťelňje pokrmi, takže vo vašich lokálnich špecjalitách sa až tak ňeviznám.”
Rozumiem. Aké recepty zatiaľ pripúšťaš?
“Ňevjem, chcelo som variť ňječo čo najzlovestňejšje… Takže si prechádzam jedlá ktorje poznám, a viberám z ňich to najhoršje - a už aj presňe vjem, čo uvarím.”
Výborne! A podelíš sa o túto informáciu aj s nami a divákmi, ó veľké Chlochlochlo?
“Samozrejme. Rozhodlo som sa uvariť Granaďjerski pochod.”
“Ešťe som ňezačalo. Premíšlalo som, akí smrťelňícki recept uvarím, abi ho mohli porotcovja ochutnať a prežiť to. Od začjatku vesmíra však varím iba ňemisliťelňje pokrmi, takže vo vašich lokálnich špecjalitách sa až tak ňeviznám.”
Rozumiem. Aké recepty zatiaľ pripúšťaš?
“Ňevjem, chcelo som variť ňječo čo najzlovestňejšje… Takže si prechádzam jedlá ktorje poznám, a viberám z ňich to najhoršje - a už aj presňe vjem, čo uvarím.”
Výborne! A podelíš sa o túto informáciu aj s nami a divákmi, ó veľké Chlochlochlo?
“Samozrejme. Rozhodlo som sa uvariť Granaďjerski pochod.”
4. príklad
Kategórie:
5
6
7
8
Koľko najmenej vriec musí ešte zo svojich vreciek bez pozerania sa vytiahnuť, aby malo istotu, že bude mať dve vrecia s rovnakým číslom, ak videlo na začiatku vrecia s číslami 262 a 663?
A koľko ich bude musieť ešte vytiahnuť ak vrecia mali čísla 101 a 102? Koľko z nich môže v tomto prípade vytiahnuť z ľavého vrecka, aby stále vytiahlo dokopy minimálny počet vriec, ale ostala mu istota, že dve vrecia budú mať rovnaké číslo? Nájdite všetky možnosti.
Poznámka: Číslo je deliteľné tromi práve vtedy, ak je aj jeho ciferný súčet deliteľný tromi.
Aha, vyzerá to tak, že práve prichádzajú porotcovia. Poďme ich privítať, a hneď na to sa vrátime ku Chlochlochlu.
“Kdo sa to opovažuje narúšať muoj segment v tejto šou? To tu ňikdo ňemá rešpekt voči universálňemu právu pravekjeho boha biť v televízií?”
Neboj sa, Chlochlochlo, ešte sa k tebe a tisíckam tvojich zemiakov vrátime. Porotcovia však prichádzajú len raz za diel, takže tí majú prioritu.
“Kdo sa to opovažuje narúšať muoj segment v tejto šou? To tu ňikdo ňemá rešpekt voči universálňemu právu pravekjeho boha biť v televízií?”
Neboj sa, Chlochlochlo, ešte sa k tebe a tisíckam tvojich zemiakov vrátime. Porotcovia však prichádzajú len raz za diel, takže tí majú prioritu.
5. príklad
Kategórie:
5
6
7
8
9
Dobrý deň, vítame vás, vážení porotcovia. Všetci sa už nevieme dočkať, kto dnes vypadne. Pokiaľ ale správne rátam, prišlo vás len desať. Nebolo vás minule jedenásť?
“Áno, bolo. Minule tu ešte bola aj Uľa, ale teraz spí. Bola prvá, ktorá v minulej epizóde ochutnala Chlochlochlov vývar, vlastne len vďaka nej sme zistili, že pre ľudí je nebezpečný a na ochutnávanie treba nájsť niekoho iného.”
“Áno, bolo. Minule tu ešte bola aj Uľa, ale teraz spí. Bola prvá, ktorá v minulej epizóde ochutnala Chlochlochlov vývar, vlastne len vďaka nej sme zistili, že pre ľudí je nebezpečný a na ochutnávanie treba nájsť niekoho iného.”
“Koňečne sťe nazad. Ešťe si musím prichistať cestovini. Pre opťimálnu chuť je iďeálňe ich variť zaživa, to jedlu pridá podtón bolesťi.”
Počujem správne? Čo znamená, že budeš cestoviny variť “zaživa”? Veď cestoviny predsa nie sú živé.
“To je pravda, to buďe problem. Vaše cestovini sa na rozďjel od našich kozmickích ňepredávajú zaživa. Buďem si teda musjeť virobiť vlastňje - požičjam im kúsok mojej životnej eňergje.”
Čiže cestovinám dáš dar života a hneď im ho vezmeš uvarením?
“Ňebuď smješni, človječik. Pred vareňím sa cestovini ešťe musja rozcvičiť.”
Počujem správne? Čo znamená, že budeš cestoviny variť “zaživa”? Veď cestoviny predsa nie sú živé.
“To je pravda, to buďe problem. Vaše cestovini sa na rozďjel od našich kozmickích ňepredávajú zaživa. Buďem si teda musjeť virobiť vlastňje - požičjam im kúsok mojej životnej eňergje.”
Čiže cestovinám dáš dar života a hneď im ho vezmeš uvarením?
“Ňebuď smješni, človječik. Pred vareňím sa cestovini ešťe musja rozcvičiť.”
6. príklad
Kategórie:
5
6
7
8
9
Takto sa odohralo niekoľko hier, pričom tím penne vyhral 25 hier, tím fusilli vyhral 37 hier a tím quadretti vyhral 29 hier. Pre každú dvojicu tímov určite, koľko zápasov odohrali proti sebe, ak vieme že posledný zápas prehrali quadretti.
“Tak. A ťeraz už Granaďjerski pochod stačí len uvariť. To už je trivijálňe.”
No počkaj, ale toto je kuchárska šou. Varenie je práve tá časť, ktorá nás zaujíma.
“To vjem. Preto som minule varilo ňječo čo aj bolo zaujímavje, no vi sťe sa sťažuvali, že to porotcovja ňemuožu ochutnať.”
Dobre, ale aspoň nám povedz, ako ideš Granadiersky pochod variť.
“Načo to buďem robiť? Kím si sa zapoďjevau pokladaňím otázok, sťihlo som Granaďjer za pár sekúnd uvariť. Ťeraz ma už nachaj na pokoji.”
No počkaj, ale toto je kuchárska šou. Varenie je práve tá časť, ktorá nás zaujíma.
“To vjem. Preto som minule varilo ňječo čo aj bolo zaujímavje, no vi sťe sa sťažuvali, že to porotcovja ňemuožu ochutnať.”
Dobre, ale aspoň nám povedz, ako ideš Granadiersky pochod variť.
“Načo to buďem robiť? Kím si sa zapoďjevau pokladaňím otázok, sťihlo som Granaďjer za pár sekúnd uvariť. Ťeraz ma už nachaj na pokoji.”
Nakoniec sa ešte pozrieme na Jakuba Kuchára. Minule si nás obohatil kuracím vývarom, na ktorý si sa však musel spýtať všemocnej kuchárskej knihy. Aké jedlo ledva zvládneš uvariť tento krát?
“Tak pardón, ale volám sa predsa Jakub Kuchár. Myslím, že moja kuchárska autorita je posledná, ktorá by sa tu mala spochybňovať.”
Dobre, dobre, ale čo sa budeš pokúšať variť?
“Moíim veľdielom budú vyprážané rezne s ryžou. Idem si hneď nakrájať mäso.”
“Tak pardón, ale volám sa predsa Jakub Kuchár. Myslím, že moja kuchárska autorita je posledná, ktorá by sa tu mala spochybňovať.”
Dobre, dobre, ale čo sa budeš pokúšať variť?
“Moíim veľdielom budú vyprážané rezne s ryžou. Idem si hneď nakrájať mäso.”
7. príklad
Kategórie:
5
6
7
8
9
“Môj rezeň bude tak dokonalý, že porotcovia budú nad ním ešte roky premýšľať.”
Tak to chcem vidieť. Namiesto rozprávania by si sa mohol radšej poponáhľať s varením. “Tebe sa ľahko rozpráva, keď nevaríš, ale iba komentuješ.”
Ja som sa ale neprihlásil do kuchárskej súťaže len preto, že moje priezvisko je Kuchár. A aj keby hej, tak je veľmi ťažké variť horšie ako ty.
“Ja ti ukážem. Musím si len odvážiť ryžu a uvidíš, že keď ju uvarím, bude mäkučká ako bavlnka.”
Tak to chcem vidieť. Namiesto rozprávania by si sa mohol radšej poponáhľať s varením. “Tebe sa ľahko rozpráva, keď nevaríš, ale iba komentuješ.”
Ja som sa ale neprihlásil do kuchárskej súťaže len preto, že moje priezvisko je Kuchár. A aj keby hej, tak je veľmi ťažké variť horšie ako ty.
“Ja ti ukážem. Musím si len odvážiť ryžu a uvidíš, že keď ju uvarím, bude mäkučká ako bavlnka.”
8. príklad
Kategórie:
5
6
7
8
9
To sa mi len zdá, alebo sa ti ryžu podarilo pripáliť aj rozvariť zároveň?
“Radšej sa k tomu nevyjadrím.”
Tak už len dúfaj, že aspoň rezeň nepokazíš najviac ako to len ide.
“Radšej sa k tomu nevyjadrím.”
Tak už len dúfaj, že aspoň rezeň nepokazíš najviac ako to len ide.
“Rezeň mám už obalený, už len ho vypražiť.”
Pozerám, že ak aj porotcom rezeň nebude chutiť (čo je veľmi pravdepodobné), tak aspoň ocenia jeho umeleckú hodnotu.
“Určite áno. To tak už končí, keď do všetkého dám maximum.”
Toto je tvoje maximum?
“Nemôžem za to, že všetko, čoho sa dotknem dopadne perfektne!”
Pozerám, že ak aj porotcom rezeň nebude chutiť (čo je veľmi pravdepodobné), tak aspoň ocenia jeho umeleckú hodnotu.
“Určite áno. To tak už končí, keď do všetkého dám maximum.”
Toto je tvoje maximum?
“Nemôžem za to, že všetko, čoho sa dotknem dopadne perfektne!”
9. príklad
Kategórie:
5
6
7
8
9
Teraz prichádza moment, na ktorý všetci čakáme. Porotcovia sa pripravujú na hodnotenie. Jedlá budú, rovnako ako minule, hodnotiť číslom od 1 do 9. Najskôr sa však chcú usadiť tak, aby sa im dobre hodnotilo. Dúfam, že máme pre všetkých dosť miesta.
10. príklad
Kategórie:
5
6
7
8
9
A sú tu výsledky! Na prvom mieste skončil Šálka so 63 bodmi. Porotcom chutilo, aj keď boli špagety niekedy trochu suché. Hneď za ním sa umiestnil Jakub Kuchár s 20 bodmi. Nečudo, že získal priemerne iba dva body, jeho ryža bola naozaj patetická. A napokon, na konci máme Chlochlochlo ktoré získalo iba 16 bodov. Pokiaľ cieľom bolo uvariť zlomyseľné jedlo, Chlochlochlo ho určite splnilo. Poprosím na rozlúčku jeden veľký potlesk pre Chlochlochlo, a s ostatnými súťažiacimi sa uvidíme nabudúce, pri ďalšej epizóde našej šou, Variešky!
Určite poznáte ten pocit, keď si v lokálnom supermarkete kúpite váš obľúbený jahodovo-citrónovo-čučoriedkový koláč, ale pri otváraní zistíte, že najviac obsahuje jahodovej plnky, najhoršej z týchto troch… Nezúfajte však, lahodné čučoriedkové kúsky si budete predsa len môcť užiť vďaka našej inteligentnej krájacej službe! Zastavte sa v najbližšej predajni G. Mander a vychutnajte si koláče presne podľa vašej chuti.
Prémia 1
Kategórie:
5
6
7
8
9
Tento príklad je iný ako ostatné. Nemusíš spisovať svoj postup, stačí nám poslať riešenie. Viac informácií nájdeš v pravidlách.
Koláč má tvar tabuľky 15\times 15, s farebnými príchuťami ako na obrázku. Rozdeľte ho na kúsky tak, že každý kúsok sa bude skladať z piatich políčok dotýkajúcich sa hranami. Keď sčítame čísla každej farby políčok v nejakom kúsku, jedna z farieb musí mať súčet väčší ako obe ostatné farby. Táto farba sa stane hlavnou príchuťou tohto kúsku koláča.Urobte to tak, aby malo čo najviac kúskov hlavnú príchuť modrú, a čo najmenej červenú. Hodnotí sa v prvom rade rozdiel týchto dvoch počtov. Ak budú mať dve riešenia tento rozdiel rovnaký, za lepšie považujeme to s väčším počtom takých kúskov, že hlavná príchuť v ňom má súčet čísel väčší ako súčet zvyšných dvoch príchutí v ňom.